Czy tost z ricottą to nowy tost z awokado?




To co proste może okazać się najlepsze! Od jakiegoś czasu hitem internetu i instagrama jest wspaniały tost z ricottą, czyli włoskim, niedojrzewającym serem, który pierwotnie produkowany był z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych. Geniusz tego włoskiego twarożku tkiw w jego prostocie. Jego delikatnie słodkawy smak pozwala wydobyć pełnię smaku z dodanych do niego składników.



Wybierając pieczywo należy zwrócić uwagę na jego skład. Dobry chleb wymaga jedynie 4 składników: mąki, drożdży lub zakwasu, wody i soli. Dodatki w postaci pestek, nasion czy orzechów są w porządku, wszystkich innych składników powinniśmy się wystrzegać.



Naszą bazą będzie pajda dobrego jakościowo chleba bądź brioszki, którą grillujemy i smarujemy ricottą.

U góry tak przygotowanego tosta układamy sezonowe owoce - śliwki, morele, brzoskwinie - cokolwiek aktualnie mamy pod ręką! Natura ma dla nas najlepsze prezenty. Korzystajmy z jej dobrodziejstw i tego co przynosi nam koniec lata.



W naszej karcie menu macie Państwo możliwość odkryć smak ricotty produkcji naszego szefa kuchni. Ser jest komponentem pomidorowego assiette - przystawki zbudowanej na pięciu odsłonach jednego warzywa.




40 wyświetlenia0 komentarz